Where pokerpeople come to hunt!

Just another WordPress.com weblog

Hjemmelavet bearnaise sauce fra bunden – så nemt er det November 4, 2009

Filed under: "Priceless" — DieDamm @ 9:34 pm

Bearnaise er hipt og moderne igen (vi fik bl.a. bearnaise, da vi var på Mortens Kro for et par uger siden) og det er den perfekte følgesvend til en go’ bøf på en kold CL onsdag:) Men pas på, når først du har lavet din egen bearnaise, vender du ALDRIG tilbage til Knorr og de andre E-numre-drenge!

Nå nu Familiefar ikke kan få fedtet sig færdig til at få skrevet hvor usandsynligt nemt det er at lave sin egen bearnaise, må jeg jo så endnu en gang trænge ind på hans teritorie (han skal helt sikkert nok komme med kommentarer) og det er således endnu en brødrene Price opskrift, der har været igennem det ubamhjertige køkken i AA. Opskriften er som følger, forkortet og tilføjet mine ydmyge kommentarer (hvis du foretrækker brødrenes noget længere opskrift, finder du den her…):

Pris

Til 3-4 personer: 25-30kr.

Ingredienser

250 g smør – jeg har både prøvet med en økologisk til 20kr. og Nettos “budgetsmør” til 7kr. og kunne altså ikke smage forskel

3-4 spiseskefulde god eddike – jeg brugte hvidvinseddike og ca. dobbelt så meget
3-4 spiseskefulde hvidvin (kan erstattes med vand) – igen dobbelt op, da der var for lidt essens første gang
1-2 skalotteløg – af princip bruger jeg aldrig skalotteløg til 20kr. pr. 500g når jeg kan få almindelige løg til 5 kr. pr. kg!
1 bundt estragon eller 2 spsk. tørret – skal det laves fra bunden spenderer man 15 spir på frisk estragon
1 lille håndfuld kørvel (kan udelades) – og det gjorde jeg

3-4 æggeblommer
Lidt citronsaft – koncentrat fra den frække gule bold fungerede for mig
Salt + hvid peber – ja jeg havde altså kun sort

Tilberedning

– Klar smøret: Smøret opvarmes langsomt. Når det er 100 smeltet hældes den klare del over i en ny beholder og det hvide bundfald kaseres.

– Kog den hjemmelavede bearnaiseessens:  Stokke fra eden friske stragon, eddike, hvidvin, finthakket løg, lidt salt og peber kommes i en gryde og koges indtil lidt under halvdelen er tilbage. Si essensen over i en ny gryde (ikke teflon).

– Du kan nu vælge en af to veje: Den tøsede hvor du pisker saucen sammen i en gryde over et vandbad for at undgå at saucen skiller eller den hårde måde direkte på kogepladen – jeg foretrækker selvfølgelig… vandbad:)
– Pisk æggeblommerne i gryden med essensen til det skummer og stivner lidt.
– Pisk herefter smøret i en skefuld ad gangen til at starte med (6-7 skefulde) og derefter i en tynd tynd stråle-
– Sidst men ikke mindst tilsættes hakkede estragonblade, citronsaft og salt og peber efter behov.

Til sidst vil jeg lade brødrene P få ordet:

“Balancen i smagen er det afgørende i bearnaise. Den skal have en del syre for at afbalancere fedmen. Nogle er mere vilde med eddike end andre og vil måske endda være glade for et par dråber ren eddike i saucen under tilsmagningen.

Bearnaise er ikke en sauce, der skal serveres meget varm, men det er heller ikke en stiv mayonnaise på stuetemperatur, som man oplever det visse steder. Den præcise tykkelse, der foretrækkes, er en smagssag. Bliver den for tyk, kan den justeres med en anelse vand. Saucen skal være lun og silkeblød ved servering”.

Velbekomme!!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s